Etikkrådet anbefaler at observasjonen av selskapet Supermax Corp Bhd avsluttes.

Supermax er en malaysisk produsent av gummi- og latekshansker. I februar 2022 anbefalte Etikkrådet å utelukke Supermax grunnet en uakseptabel risiko for at selskapet medvirket til brudd på menneskerettighetene. Etikkrådets tilrådning var basert på rapporter om svært dårlige bo- og arbeidsforhold for migrantarbeidere ved selskapets produksjonsanlegg i Malaysia. I juni samme år besluttet Norges Bank å sette selskapet til observasjon.

Supermax har siden den gang rapportert om at det har gjennomført tiltak for å bedre situasjonen for migrantarbeidere.  Videre ble de amerikanske importrestriksjonene for selskapets produkter opphevet høsten 2023 fordi de forholdene som hadde ført til at selskapet ble svartelistet på grunn av risikoen for tvangsarbeid, var rettet opp. Dette kan tyde på at forholdene for arbeiderne ved Supermax’ produksjonsanlegg er blitt forbedret, slik at risikoen for at selskapet medvirker til grove eller systematiske menneskerettighetsbrudd ikke lenger er uakseptabel.

Etikkrådet avga tilrådningen om å oppheve observasjonen 26. juni 2024. Norges Bank offentliggjorde sin beslutning om å avslutte observasjonen av selskapet 9. oktober 2024.

Les Etikkrådets anbefaling her.