Etikkrådet anbefaler å utelukke selskapet Prosegur Cia de Seguridad SA (Prosegur) på grunn av en uakseptabel risiko for at selskapet medvirker til grove krenkelser av menneskerettighetene.

Prosegur er et spansk sikkerhetsselskap som blant annet driver vakttjenester i flere land i Latin-Amerika. Selskapets datterselskap i Brasil har i forbindelse med to vaktoppdrag vært involvert grov voldsbruk og krenkelser av rettighetene til stammefolk.

Ettersom selskapet fortsatt har oppdragene der voldsepisodene skjedde, og dessuten opererer i flere land med landkonflikter og sterke motsetninger mellom selskaper og lokalbefolkning, legger Etikkrådet til grunn at det kan oppstå nye situasjoner med stor risiko for menneskerettighetskrenkelser. Etikkrådet mener at selskapet ikke har godtgjort at dets systemer for å fange opp og håndtere slik risiko er tilstrekkelige, og anser derfor risikoen for at Prosegur vil medvirke til grove menneskerettighetskrenkelser som uakseptabel.

Etikkrådet avga tilrådningen 25. april 2024. Norges Bank offentliggjorde sin beslutning om utelukkelse av selskapet 5. september 2024.

Les hele vurderingen her.